Bu Besinler Anne Sütünü

Arttırıyor!!

9 ay boyunca içinizde sağlıkla büyüsün, bir an önce kucağınıza alıp kavuşun diye dört gözle beklediğiniz bebekleriniz için yapabileceğiniz en güzel şey sağlıklı beslenmektir.  “Ne yersem daha iyi büyür?” diye anneler dü şünmeden yapamaz. Kendilerini düzenli bir yaşama, sağlıklı bir beslenme tarzına adap te ederler. O mucize gün gelip dünyalar gü zeli bebeklerine kavuştukları zaman, yeni bir telaş alır anneyi: “Acaba sütüm yeterli gelecek mi? Sütümün kalitesini ve miktarını nasıl arttırabilirim?”.  Nesiller boyu bildiğimiz ve süt arttırıcı etkisi ile kullandığımız;

  • Anne sütünün kalitesini arttıran ve bebeğin beyin gelişimine katkıda bulunan yumurta,
  • Kalsiyum ve fosfor içerikleri ile annenin mineral depolarını destekleyen süt, yoğurt, ayran,
  • Demir, folik asit, kalsiyum ve içindeki bileşiklerin içeriğini kaybetmemesi için çok pişirmeden tüketilen dereotu, ıspanak,
  • İçinde barındırdığı yardımcı bileşiklerle tüm yemeklerde kullanılan soğan, bulgur gibi faydaları saymakla bitmeyecek besinlere yeni alternatifler aramaya başlıyor.

Balkabağı, maş fasülyesi, yulaf ve somon anne sütünü arttırıyor. İçerisindeki vitamin, mineral ve yardımcı bileşikler sayesinde anne sütünün miktarına ve kalitesine katkı sağlar.

Balkabağı: Yüksek A vitamini ve beta- karoten içeriği ile anne sütünü arttırırken, bol lifli yapısı ile annenin sindirim sistemine de destek olur. Şişkinlik, gaz, kabız  lık gibi problemler yaşamayan annelerin huzursuzluk yaşamadığı için süt verimin de düşme gözlenmez. Bağışıklığın güçlenmesinde ve vücudu mikroplardan koru ma da etkilidir.

Balkabağı demir, potasyum, kalsiyum, fos for gibi önemli mineralleri de içeriğinde ba rındırır. Bu sayede sağlıklı kemik gelişmesi ve kansızlığa karşı da önemli rol oynar.

Yulaf: Sadece miktarını değil anne sütü nün kalitesini de arttırır. Oksitosin hormonu nun üretimini tetikleyerek doğum sürecini kolaylaştırır, anne ve bebek arasındaki ba ğı güçlendirir ve süt üretimini arttırır.

Son zamanlarda yapılan çalışmalar sonucunda annede demir eksikliği olması durumunda süt üretimi de düşüyor. Yulaf iyi bir bitkisel demir kaynağı, ayrıca rahatlatıcı etkisiyle sütün meme kanallarında ilerlemesini sağlayan oksitosini uyarıyor. Bu nedenle de sütün kanallardan ilerleme si hızlanıyor ve sütün verimi artyor.

C vitamini içeren besinlerle demir içeren besinleri birlikte tüketerek demir emilimini arttırabilirsiniz, böylece sütünüzün devamlılığına da destek olabilirsiniz. Yula fınızı, kivi, portakal, çilek gibi C vitamini içeren meyvelerle birleştirebilirsiniz. İster yulaf lapası isterseniz smoothie olarak tüketebilirsiniz.

Maş fasülyesi: Yüksek bitkisel protein ve lif içeriği ile bilinen maş fasülyesi içer diği B grubu vitaminleri (tiamin, riboflavin, niasin…) ile de önemlidir. Bol posa sa yesinde bağırsak fonksiyonlarını arttıran, kan şekerini düzenleyen maş fasülyesi doğum sonrası emzikli dönemde annenin beslenmesini ve sindirim sistemini olumlu yönde etkiler.

Somon: Omega-3 yağ asitleri ve folik asit yönünden zengin olan somon bebe ğin sinir sistemi ve beyin gelişimi için önemlidir. Derin su balığı olan somon yağlı yapısı ile omega-3 harici iyi bir hay vansal protein kaynağıdır. Anne sütüne destek olması ve bebeğin gelişimi için haftada 2 gün somona veya mevsim ba lığına sofralarınızda yer açın. Bitkisel de mir içeriği yüksek, süt arttırıcı koyu yeşil yapraklı sebzeleri somonun eşlikçisi yapın.

Uzm.Dyt.Simge ÇOLAKOĞLU

Marmara Ereglinin Sesi

Recent Posts

YEŞİLAY HAFTASI DOLU DOLU GEÇTİ

Yeşilay Haftası dolu dolu geçti 1 – 7 Mart tarihlerinde kutlanan Yeşilay Haftası, bu yılda…

2 ay ago

ATAMIZI ANMA PROGRAMINA YOĞUN KATILIM

ATAMIZI ANMA PROGRAMINA YOĞUN KATILIM Tekirdağ Süleymanpaşa ilçesi Süleymanpaşa ilkokulunda gerçekleşen 10 Kasım Atatürk’ü anma…

6 ay ago

Yazar Şafak Layiç’in yeni kitabı etkili iletişime yeni bir bakış açısı kazandırıyor

İNSANLARI RENKLERLE (KOLAYCA) TANIMAK, OKUYUCULARLA BULUŞTU Eğitmen ve Yazar Şafak Layiç, “İnsanları Renklerle (Kolayca) Tanımak”…

6 ay ago

ÇERKEZKÖY 7. ENDÜSTRİYEL FUARI AÇILDI

Çerkezköy Belediyesi ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası iş birliği ile düzenlenen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı…

8 ay ago

MARMARAEREĞLİSİ’NDE SÜNNET ŞÖLENİ DÜZENLENDİ

Marmaraereğlisi Belediyesi’nin düzenlediği sünnet şöleni coşku içinde gerçekleşti. Marmaraereğlisi Belediyesi tarafından sünnet ettirilen 35 çocuk,…

8 ay ago

Çorlu Kitap ve Kırtasiye Fuarı Kitapseverleri Ağırlıyor

11. Geleneksel Çorlu Kitap ve Kırtasiye Fuarı’nda düzenlenen çeşitli etkinliklerle açılış programı gerçekleştirildi. 8-17 Eylül…

8 ay ago